Bartłomiej Swiergal, uczeń klasy 3 TGT, został finalistą ogólnopolskiego konkursu Les Chefs en Or 2023.
W pierwszym etapie konkursu Bartłomiej wykonał danie, które zapewniło mu miejsce w finale. Było to udko z kurczaka confit z puree batatowym, maślane gratin z selera, podane z julienne ze świeżych warzyw (papryka, cukinia, czerwona cebula), zwieńczone oliwą bazyliową oraz blanszowanymi w oleju kawałkami natki pietruszki.
Finał konkursu odbył się w dniach 12-13 czerwca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie. Podczas finału Bartłomiej miał 120 min na wykonanie dania konkursowego, którego tematem głównym był drób. Bartłomiej zdecydował się przygotować: trybowane udko kurczaka sous-vide pokryte molekularną pianką ze szparagów i ogórka, nuggets z piersi z kurczaka z oscypkiem w cieście kukurydzianym, brunoise z kalarepy pieczonej w soli, puree z żółtej marchwi, szparagi al’dente w sosie bernaise.
W finale Bartłomiej zmierzył się z dziewięcioma najlepszymi uczestnikami z całej Polski. Bartkowi składamy serdeczne gratulacje i życzymy sukcesów w kolejnych edycjach konkursu Les Chefs en Or.
Źródło i zdjęcia: www.pzsplegionowo.pl