Fundacja „Promień Słońca” oraz Powiatowe Centrum Integracji Społecznej w Legionowie przy współpracy z Powiatowym Zespołem Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie zorganizowali warsztaty kulinarne dla osób z niepełnosprawnościami.
Spotkania w pracowni gastronomicznej PZSiPS w Legionowie odbyły się w ramach XIII Dni Osób z Niepełnosprawnościami Miasta Legionowo i Powiatu Legionowskiego. Podczas pierwszych warsztatów talenty kulinarne odkrywali uczestnicy warsztatów terapii zajęciowej św. Rity oraz podopieczni Koła Towarzystwa Przyjaciół Dzieci z Legionowa. Kolejne spotkanie przeznaczone było dla uczestników warsztatów terapii zajęciowej przy Ośrodku Pomocy Społecznej w Legionowie oraz Środowiskowego Domu Samopomocy w Serocku. Jako ostatni gotowali uczniowie PZSiPS w Legionowie, dla których warsztaty zorganizowano we współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich Skubianka. Zaproponowane przez debiutujących kucharzy menu nie było trudne w przygotowaniu, ale za to różnorodne. Na talerzach zagościły m.in. zapiekanki, naleśniki, krokiety oraz lemoniada i koktajle owocowe.
Każdy uczestnik warsztatów otrzymał podziękowanie oraz album kulinarny lub książkę z przepisami od Hurtowni Taniej Książki ze Skrzeszewa, która każdego roku przekazuje nagrody dla uczestników. Firma ta jest „Przedsiębiorcą Odpowiedzialnym Społecznie”.