Zdjęcie wykonane w warsztacie gastronomicznym PZSiPS w Legionowie: na pierwszym planie kobieta krąjąca pizzę. Na drugim planie czworo uczestników warsztatów - osoby z niepełnosprawnościami.
20 sierpnia 2021

Kulinarnie bez barier

W ramach obchodów Dni Osób Niepełnosprawnych Miasta Legionowo i Powiatu Legionowskiego uczestnicy Powiatowego Centrum Integracji Społecznej zaprosili uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej z terenu powiatu do udziału w warsztatach kulinarnych.

W sumie zorganizowano trzy warsztaty, w których łącznie wzięło udział około 30 osób. Ich celem były integracja, miłe spędzenie czasu i wspólne przygotowanie prostych posiłków, które kursanci będą mogli samodzielnie przyrządzić w swoich domach. - Misją naszego Centrum jest wspieranie osób, które z różnych względów – zdrowotnych, rodzinnych, zawodowych, mają utrudniony dostęp do pełni życia społecznego i zawodowego. Chętnie włączyliśmy się w organizację Dni Osób Niepełnosprawnych, bo bliska jest nam idea zapobiegania wykluczeniu społecznemu niepełnosprawnych. Możliwość organizacji takich warsztatów jest dla nas ważna, bo jest to okazja do wzajemnej edukacji. My uczymy, jak przygotowywać posiłki, a od uczestników uczymy się tego, jak pracować, współpracować i spędzać aktywnie czas z osobami z niepełnosprawnościami. Uczestnicy warsztatów są dla nas nauczycielami, pomagają nam oswoić kontakt z niepełnosprawnością i dają nam mnóstwo życzliwości, wrażliwości i czystej radości – mówi Dorota Wróbel-Górecka, dyrektor Powiatowego Centrum Integracji Społecznej.