na zdjęciu 4 kobiety - członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Dosina i Skubianki
2 czerwca 2023
Pyszni nasi

Koła Gospodyń Wiejskich z Dosina i Skubianki zdobyły Laury Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepsze produkty 2022 roku. Gratulujemy!

Produkty regionalne, które są wytwarzane zgodnie z tradycyjną i przekazywaną nierzadko z pokolenia na pokolenie recepturą, cieszą się coraz większą popularnością. Konsumenci przykładają dużą wagę do jakości kupowanych produktów, a Mazowsze może pochwalić się wytwórcami, których wyroby są zdrowe, ekologiczne i mają dobry skład. To z myślą o nich samorząd województwa po raz szesnasty zorganizował konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Z ponad setki produktów jury wybrało te najlepsze w dwunastu kategoriach. Chleb mazowiecki z czarnuszką (KGW z Dosina) w kategorii wyroby piekarnicze i Pieróg Zegrzyński (KGW Skubianka) w kategorii ryby i przetwory rybne zdeklasowały konkurencję w tegorocznej edycji konkursu. Nagrody laureatom wręczyli marszałek Adam Struzik i przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak podczas uroczystej gali zorganizowanej 31 maja.

­- Lokalni wytwórcy udowadniają, że w sposób tradycyjny można przygotować smaczne i zdrowe potrawy. Nasz konkurs to doskonała okazja do ich wypromowania i pokazania szerszemu gronu odbiorców. Chcemy pomóc producentom w budowaniu ich marki, która będzie jednocześnie kulinarną wizytówką Mazowsza - mówi marszałek Adam Struzik.

Konkurs był skierowany do producentów żywności z terenu województwa mazowieckiego, zarówno firm komercyjnych, jak i podmiotów oraz organizacji wytwarzających żywność na mniejszą skalę, np. kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych czy ekologicznych, a także osób fizycznych.