Zdjecie: widok na parterowy, szary budynek "B" Starostwa Powiatowego w Legionowie, siedziba PCPR.
4 grudnia 2024

Projektujemy kuchnię dla PCIS

Dzięki planowanej przebudowie w budynku B Starostwa Powiatowego w Legionowie powstanie nowoczesna kuchnia cateringowa, która będzie sercem działalności Powiatowego Centrum Integracji Społecznej. Umowa na projekt adaptacji obiektu została podpisana 3 grudnia.

Za opracowanie wielobranżowej dokumentacji projektowej odpowiadać będzie wyłoniona w postępowaniu przetargowym firma SART Sp. z o.o.  Wykonawca w ciągu 6 miesięcy od dnia podpisania umowy ma przedstawić trzy koncepcje, z których zostanie wybrana jedna, najbardziej odpowiadająca potrzebom warsztatu gastronomicznego. W firma SART wykona również projekt budowlany, uzyska pozwolenie na budowę oraz wykona projekt wykonawczy.

Adaptacja obejmie ponad 430 m² powierzchni, gdzie powstanie kuchnia cateringowa, w której będzie można przygotować nawet 2000 posiłków dziennie, w tym około 1200 obiadów. Projekt zakłada przekształcenie części budynku w miejsce, które będzie służyć m.in. przygotowywaniu posiłków dla szkół, przedszkoli i innych placówek oraz obsłudze imprez okolicznościowych z pełnym zapleczem cateringowym. Wszystkie dania mają być przygotowywane na miejscu, a następnie dostarczane w termopakach lub jednorazowych opakowaniach. Na potrzeby większych wydarzeń przewidziano możliwość pełnej obsługi kelnerskiej oraz wykorzystania profesjonalnej zastawy stołowej.

Wśród kluczowych założeń znajduje się również poprawa funkcjonalności obiektu – zaplanowano ocieplenie budynku, wykonanie elewacji nawiązującej stylem do powstającego budynku D oraz montaż paneli fotowoltaicznych na dachu, planowane są również wyposażone w panele słoneczne zadaszone miejsca parkingowe. Całość ma być dostosowana do aktualnych przepisów przeciwpożarowych i sanitarnych, co podkreśla wieloaspektowe podejście do funkcjonalności i bezpieczeństwa. Dodatkowo, w celu usprawnienia dostaw i logistyki, projekt ma uwzględnić budowę windy osobowo-towarowej oraz organizację strefy dostaw. Integralną częścią projektu jest również zapewnienie komfortu pracownikom. Kuchnia zatrudniać będzie około 30 osób, w tym 9 stałych pracowników oraz osoby wspierane w ramach pomocy socjalnej, także osoby z niepełnosprawnościami. Projekt uwzględni stworzenie zaplecza socjalnego dostosowanego do ich potrzeb.