21 listopada 2013
Zdrowy Przedszkolak

19 listopada w legionowskim ratuszu zorganizowana została konferencja „Zdrowy Przedszkolak. Jak odżywiać dziecko?”, nad którą patronat honorowy objął Starosta Legionowski.

 

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. To, co jemy, wpływa bezpośrednio na samopoczucie i ważne czynności naszego organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie często kształtują późniejsze wybory. Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo odpowiednio dla danego wieku, różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości. Jadłospisy dla dzieci w przedszkolach są w większości dobrze skomponowane pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów. Jednak wybór produktów spożywczych w znaczącym stopniu nie jest oparty o żywność dobrej jakości, stosuje się np. produkty przetworzone technologicznie, z dużą zawartością dodatków chemicznych, niedostosowane do pory roku. W rzeczywistości posiłki dla dzieci nie wspierają w pełni zdrowia i rozwoju dziecka oraz ich zdolności poznawczych.

 

Aby w pełni uświadomić rodzicom i osobom przygotowującym posiłki dla dzieci, jak ważne od najmłodszych lat jest właściwe odżywianie Fundacja Instytutu Medycyny Integracyjnej zorganizowała I Legionowską Konferencję pt. „Zdrowy Przedszkolak. Jak odżywiać dziecko?” Na spotkanie zaproszeni zostali rodzice, pracownicy przedszkolni oraz osoby odpowiedzialne za żywienie w przedszkolach. Akcja cieszyła się bardzo dużym powodzeniem, już na kilka dni przed tym wydarzeniem nie było dostępnych wolnych miejsc.

 

 

Podczas konferencji zebranie dowiedzieli się, jak przygotowywać posiłki dla dzieci zgodnie z wytycznymi prawidłowego, naturalnego i pełnowartościowego odżywiania. Lekarz medycyny i dietetyk, Justyna Okupniak opowiadała także o wpływie odżywiania na powstawanie chorób cywilizacyjnych. O tym, że sposób, w jaki karmimy nasze dzieci ma także wpływ na aktywność psychoruchową przekonała nas psycholog Dominika Oliwa, a tego, jak być świadomym konsumentem i że zdrowo nie musi znaczyć drogo nauczyła Dorota Łapa – doradca żywieniowy i moderator projektu ZdrowyPrzedszkolak.org na terenie województwa mazowieckiego. Marcin Ziółkowski, szef kuchni w firmie EduChef podsunął nam kilka pomysłów na zdrowe śniadania, obiady i podwieczorki, a Monika Stasiuk, dyrektor Niepublicznego Przedszkola „Przy Lesie” w Legionowie udowodniła na przykładzie swojej placówki, że wprowadzenie zdrowego odżywiania w przedszkolu nie jest trudne.

 

Pamiętajmy więc, aby dbać o to, co dajemy do jedzenia swoim dzieciom, ponieważ sposób odżywiania wpływa na każdy aspekt naszego życia. Po informacje dotyczące zdrowego żywienia maluchów zapraszamy na stronę zdrowyprzedszkolak.org

 

 

Opracowano na podstawie zdrowyprzedszkolak.org