25 października 2016

Dzień Kuchni Polskiej

Już niebawem kolejna edycja Dnia Kuchni Polskiej.                                   


„Dzień Kuchni Polskiej” to akcja społeczno-kulturalna, popularyzująca z okazji Narodowego Święta Niepodległości polskie tradycje kulinarne, w myśl maksymy „przez żołądek do serca”. Warto rocznicę odzyskania niepodległości traktować, jak urodziny naszej Ojczyzny i okazję do spotkań w szerszym gronie.

 



Przez wieki Polaków gromadził stół, miejsce polskiego biesiadowania, miejsce szczególne dla polskiej gościnności, a kuchnia polska to jedna z naszych narodowych tradycji. Dlatego „Dzień Kuchni Polskiej” może być sposobem na wzbogacenie tradycyjnymi polskimi smakami Święta Niepodległości, które pomimo swego radosnego wydźwięku odzyskanej przed laty niepodległości, jest najczęściej jedynie okazją do wspomnień i zadumy.

Zachęcamy restauratorów, aby zaprosili Polaków do swoich lokali na świąteczny obiad. Niech 11 listopada będzie okazją do poznania narodowych dań i potraw regionalnych. Niech „Dzień Kuchni Polskiej” będzie okazją do popularyzacji polskich tradycji kulinarnych i obyczajowych, polskiego dziedzictwa kulturowego.

„Dzień Kuchni Polskiej” współtworzą restauracje i kawiarnie, które mogą przyłączyć się do akcji po spełnieniu dwóch podstawowych warunków:

1. Menu przygotowane specjalnie na ten dzień musi składać z dań kuchni polskiej. Może to być zestaw obiadowy, stanowiący element lub uzupełnienie zwyczajowego menu.
2. Ceny dania lub dań przygotowanych na ten świąteczny obiad również muszą być świąteczne, czyli niższe od oferowanych przez restauracje na co dzień.

W zamian za spełnienie tych warunków, restauracjom uczestniczącym w akcji organizator, Fundacja VIVAT POLONIA, oferuje aktywną promocję na stronie internetowej, na portalach społecznościowych oraz w działaniach swoich partnerów, a także projekty materiałów poligraficznych do wykorzystania podczas „Dnia Kuchni Polskiej”.

UDZIAŁ LOKALU W AKCJI JEST CAŁKOWICIE BEZPŁATNY!
Szczegóły na www.dzienkuchni.pl