10 listopada 2010

Uwaga na czad

W związku z występującymi w sezonie grzewczym przypadkami zatrucia tlenkiem węgla, tzw. czadem apelujemy do mieszkańców o zachowanie szczególnej ostrożności.

Nie ma smaku ani zapachu, jest lżejszy od powietrza, co powoduje, że łatwo się z nim miesza i rozprzestrzenia. Wiąże się z krwią 250 razy szybciej niż tlen, uniemożliwiając wchłanianie go przez organizm. Pojawia się w niesprawnych piecach grzewczych (kąpielowych i centralnego ogrzewania), zasilanych gazem, olejem opałowym lub paliwem stałym. Jego źródłem może też być źle funkcjonujący kominek.

Przed tlenkiem węgla, potocznie zwanym czadem, można się chronić. Pamiętajmy o:
- czyszczeniu i udrażnianiu przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych,
- zapewnieniu obiegu powietrza przez uchylanie okien i niezasłanianie otworów w drzwiach kuchni i łazienki,
- regularnych przeglądach urządzeń grzewczych,
- montażu czujników tlenku węgla w pomieszczeniach, w których znajduje się urządzenie/piec.