Produkty wytwarzane w gospodarstwach na terenie powiatu legionowskiego zdobyły nagrody w Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych. Gala wręczenia wyróżnień odbyła się 20 grudnia, w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie.
Ser podpuszczkowy z czarnuszką
Konkurs skierowany był do grona producentów serów podpuszczkowych z terenu województwa mazowieckiego. Uczestniczyły zarówno działające lokalnie firmy, jak również indywidualni wytwórcy, produkujący sery na potrzeby własne.
Podczas I etapu Konkursu, który odbył się w siedzibie MODR Oddział Poświętne II miejsce zajęła Regina Rataj z Łachy za ser podpuszczkowy z papryką, natomiast III miejsce wywalczyła Dorota Dyga z Gąsiorowa za ser podpuszczkowy z czarnuszką. Wyróżnienie otrzymała Jadwiga Tyska z Zabłocia za ser podpuszczkowy naturalny.
Na etapie wojewódzkim nasi mieszkańcy również zaznaczyli swoją obecność - decyzją kapituły Dorota Dyga z Gąsiorowa otrzymała II nagrodę za ser podpuszczkowy z czarnuszką.
Pani Dorota Dyga z Gąsiorowa odbiera nagrodę
Wytwarzanie produktów regionalnych daje producentom mleka wiele możliwości wykorzystania surowca w gospodarstwie. Własne przetwórstwo jest szansą nie tylko na zagospodarowanie surowca, ale może przyczynić się do powiększenia oferty produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami. Organizatorem imprezy był Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego przy współudziale Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie.
Serdecznie gratulujemy wysokiego miejsca w Konkursie i życzymy dalszych sukcesów w wytwarzaniu smakowitych serów podpuszczkowych.
Zwycięscy Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych
fot. Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego