„Najlepsza potrawa tradycyjna” to konkurs kulinarny z kilkunastoletnią historią. 27 września w Woli Kiełpińskiej odbył się po raz trzynasty. Powiat Legionowski od lat wspiera to wydarzenie.
Za powodzenie tej inicjatywy odpowiadają w szczególności uczestnicy. W rywalizacji współzawodniczyło kilkadziesiąt osób, wystawiając swoje specjały w kilku kategoriach konkursowych: ciasta, mięsa, napoje, dania jarskie i półmięsne. Dodatkowa kategoria: młode talenty kulinarne, przeznaczona dla młodych kucharzy, którzy zachowując tradycyjny charakter dań dodają do nich nutę nowoczesności. Uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku mieli zatem pole do popisu.
Powiat Legionowski, Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego, Powiatowa Instytucja Kultury w Legionowie oraz Urząd Miasta i Gminy Serock zadbali o wsparcie organizacyjne, medialne oraz o nagrody rzeczowe dla autorów najlepszych dań.
Liczba i sposób prezentacji konkursowych dań udowadniają, że powrót do tradycyjnych receptur oraz przykładanie wagi do jakości i naturalności produktów nie jest chwilową modą, ale świadomym wyborem.