22 lutego 2012
Dobry start w zawodową przyszłość

Podwyższenie jakości oferty edukacyjnej oraz zwiększenie szans na wymagającym rynku pracy uczniów i uczennic PZSP w Serocku to główny cel projektu finansowanego ze środków unijnych.

Foto
 



Projekt pn. „Dobry start w zawodową przyszłość” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działania 9.2. Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego i będzie realizowany od 02.01.2012 do 31.12.2013 roku w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wł. Wolskiego w Serocku. Organem prowadzącym szkołę jest Powiat Legionowski.

Adresatami projektu są uczniowie i uczennice uczęszczający do Technikum Logistycznego, Technikum Hotelarstwa, Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. W projekcie zapewnione są równe szanse uczestnictwa dla dziewcząt i chłopców. Rekrutacja będzie miała wewnętrzny charakter tj. prowadzona będzie w szkole.

Głównym celem projektu jest podwyższenie jakości oferty edukacyjnej oraz zwiększenie szans na wymagającym rynku pracy 45 uczniów i uczennic PZSP w Serocku poprzez zajęcia dodatkowe w zakresie szkoleń zawodowych, nauki języków obcych, nowoczesnych technologii informatycznych, doradztwa zawodowego oraz staży zawodowych odbywanych w renomowanych przedsiębiorstwach.

W ramach szkoleń przeprowadzonych przez podmioty zewnętrzne odbędą się następujące kursy i szkolenia potwierdzone stosownymi certyfikatami i świadectwami: profesjonalne szkolenie barmańskie, profesjonalny kurs baristy, który będzie obejmował naukę takich umiejętności jak: znajomość gatunków kawy, przyrządzanie kawy, przygotowywanie artystycznych kaw, prawidłowe dbanie o ekspres do kawy, rozróżnianie rodzajów mleka, obsługę klienta; szkolenie z zakresu HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów), szkolenie z gospodarki magazynowej, szkolenie kierowca wózków widłowych z napędem silnikowym.

Przewidziane są następujące wyjazdy studyjne dla uczestników projektu: 4- dniowy wyjazd pod nazwą„Smacznie i profesjonalnie na Kaszubach i Pomorzu” w 2012 roku i 4- dniowa wycieczka pod nazwą„Specyfika kuchni i bazy noclegowej Podhala” w 2013 roku- uczestnicy poznają kuchnię kaszubską i góralską, sposoby przyrządzania potraw danej kuchni; 3 dniowy wyjazd studyjny do Poznania, podczas którego uczestnicy zwiedzą największe magazyny duńskiej firmy JYSK i fabrykę samochodów VW oraz 4- dniowy wyjazd do Zakopanego, podczas którego odbędzie się szkolenie pn.„Transport i spedycja krajowa i międzynarodowa” przeprowadzone przez firmę zewnętrzną – uczestnicy zapoznają się z przepisami, wymogami, zasadami transportu i spedycji krajowej i międzynarodowej.

W zakresie zajęć pozalekcyjnych odbędą się warsztaty z języków obcych (język angielski, język rosyjski) poszerzające kompetencje językowe, warsztaty komputerowe – zaawansowany Excel, warsztaty komputerowe – poszerzenie wiadomości z nowoczesnych technologii informatycznych i komunikacyjnych, warsztaty gastronomiczne w formie teoretycznej i praktycznej pn. „Kuchnie świata”– kuchnia włoska, francuska, rosyjska, azjatycka. Dla każdego uczestnika zakupione zostaną profesjonalne stroje kucharskie oraz komplet książek z poszczególnych rodzajów kuchni.

W ramach projektu zaplanowane są grupowe i indywidualne spotkania z doradcą zawodowym. Beneficjenci projektu będą uczyć się autoprezentacji, przygotowywania dokumentów aplikacyjnych, poznawania swoich zasobów osobistych.

Wszyscy uczestnicy projektu odbędą w 2013 roku dwutygodniowe staże zawodowe w renomowanych przedsiębiorstwach.

Koszt ogólny projektu to 357 312,30 zł, natomiast koszt przypadający na jednego uczestnika wynosi7940,27 zł.

Zapraszamy do uczestnictwa w projekcie i życzymy zdobywania nowych umiejętności i doświadczenia.