Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Włodzimierza Wolskiego w Serocku był organizatorem konkursu gastronomicznego w ramach projektu „Powiat Otwartych Szans”.
Konkurs pod hasłem „Tradycje Bożonarodzeniowe w potrawach kuchni Mazowsza. Wybór potrawy regionalnej” był turniejem o charakterze międzyszkolnym, który miał na celu kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o regionalnej tradycji kulinarnej oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i zakładami gastronomicznymi w regionie.
Patronat Honorowy nad przedsięwzięciem sprawowali Starosta Legionowski Jan Grabiec i Burmistrz Miasta i Gminy Serock Sylwester Sokolnicki. Oficjalnego otwarcia konkursu, w którym udział wzięli uczniowie z sześciu placówek dokonała dyrektor Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku p. Maria Beata Leszczyńska.
Zwyciężczynie konkursu - uczennice gimnazjum nr 4 w Legionowie |
Najtrudniejsze zadanie jednak czekało jury, w którym zasiedli m. in. Członek Zarządu Powiatu Janusz Kubicki i Skarbnik Powiatu Dorota Łyszkowska.
W ciągu godziny zespoły przygotowywały się do prezentacji, widać było wielkie ich zaangażowanie, emocje towarzyszyły wszystkim uczestnikom, ale miały one sięgnąć zenitu dopiero w momencie prezentowania własnych dokonań przed jurorami. Na stołach pojawiły się staropolskie wigilijne i świąteczne dania, ich zapach przypominał magię niedawno minionych świąt Bożego Narodzenia.
Nadeszła w końcu chwila prawdy. Każda drużyna przedstawiała przygotowane przez siebie potrawy, a jury po ich degustacji skrupulatnie notowało swoje wrażenia, biorąc pod uwagę estetykę, smak potraw, a także sposób prezentacji. Uczestników konkursu dzielnie wspomagali kelnerzy z klasy I Technikum Hotelarskiego z głównodowodzącą i wszechobecną panią Magdaleną Lusą.
Wszystkie drużyny wykazały się dużą wiedzą na temat przygotowanych potraw i pomysłowością w prezentowaniu swoich kulinarnych wytworów.
Po konkursowych zmaganiach, gdy zacne jury udało się na obrady, goście ze swoimi opiekunami poznawali szkołę. Ich przewodnikami byli uczniowie z różnych klas. Podczas spaceru w salach czekały niespodzianki: prezentacje multimedialne o kierunkach kształcenia, poczęstunek słodki, poczęstunek słony, wszystko wedle tego, co kto lubi.
Zwycięskie danie |
Jury po długich obradach wyłoniło trzy najlepsze zespoły. Zwyciężyły uczennice z Gimnazjum nr 4 w Legionowie, ZESPÓŁ II; II miejsce zajęły uczennice z Gimnazjum im. Romualda Traugutta w Serocku, na III miejscu uplasowali się uczniowie ze Szkoły Przysposabiającej do Pracy w PZSiPS w Legionowie.
Jury wyróżniło też najsmaczniejsze potrawy w trzech kategoriach :
- Danie ciepłe - Pierś gęsi i kopytka z mixem sałat przygotowane przez uczniów Gimnazjum im. Romualda Traugutta w Serocku;
- Przystawka - Kutia przygotowaną przez uczniów Gimnazjum nr 3 w Legionowie, ZESPÓŁ III;
- Deser - Sernik przygotowany przez uczniów Publicznego Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi w Dzierżeninie.
{gallery}powiat2/pliki/galeria/2014/konkurs_wolski{/gallery}
Zwycięzcom wręczono nagrody i dyplomy ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Legionowie i PZSP w Serocku, a wszystkim uczestnikom podziękowania. Hotel Narvil dla zwycięskiej drużyny ufundował wejście na basen. Każda szkoła otrzymała również egzemplarz najnowszego wydania Kuriera Uczniowskiego redagowanego przez uczniów naszej szkoły.
W imieniu uczestników konkursu zabrała głos p. Ewa Zielińska – Jemioło wicedyrektor Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie. Podziękowała organizatorom za świetny pomysł, doskonałą organizację i nagrody, a jurorom za wyrozumiałość i cierpliwość.
Tekst: Ewa Kania-Nec
Zdjęcia: PZSP im. Włodzimierza Wolskiego w Serocku