31 stycznia 2014
Wolski kulinarnie

Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Włodzimierza Wolskiego w Serocku  był organizatorem konkursu gastronomicznego w ramach projektu „Powiat Otwartych Szans”.

 

Konkurs pod hasłem „Tradycje Bożonarodzeniowe w potrawach kuchni Mazowsza. Wybór potrawy regionalnej” był turniejem o charakterze międzyszkolnym, który miał na celu kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o regionalnej tradycji kulinarnej oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i zakładami gastronomicznymi w regionie.

Patronat Honorowy nad przedsięwzięciem sprawowali Starosta Legionowski Jan Grabiec i Burmistrz Miasta i Gminy Serock Sylwester Sokolnicki. Oficjalnego otwarcia konkursu, w którym udział wzięli uczniowie z sześciu placówek dokonała dyrektor Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku p. Maria Beata Leszczyńska.

Zwyciężczynie konkursu - uczennice gimnazjum nr 4 w Legionowie

 

Najtrudniejsze zadanie jednak czekało jury, w którym zasiedli m. in. Członek Zarządu Powiatu Janusz Kubicki i Skarbnik Powiatu Dorota Łyszkowska. 

W ciągu godziny zespoły przygotowywały się do prezentacji,  widać było wielkie ich zaangażowanie, emocje towarzyszyły wszystkim uczestnikom, ale  miały one sięgnąć zenitu dopiero w momencie prezentowania własnych dokonań przed jurorami. Na stołach pojawiły się staropolskie wigilijne i świąteczne dania, ich zapach przypominał magię niedawno minionych świąt Bożego Narodzenia.

Nadeszła w końcu chwila prawdy. Każda drużyna przedstawiała przygotowane przez siebie potrawy, a jury po ich degustacji skrupulatnie notowało swoje wrażenia, biorąc pod uwagę estetykę, smak potraw, a także sposób prezentacji. Uczestników konkursu dzielnie wspomagali kelnerzy z klasy I Technikum Hotelarskiego z głównodowodzącą i wszechobecną  panią Magdaleną Lusą.

Wszystkie drużyny wykazały się dużą wiedzą na temat przygotowanych potraw i pomysłowością w prezentowaniu swoich kulinarnych wytworów.                                  

Po konkursowych zmaganiach, gdy zacne jury udało się na obrady, goście ze swoimi opiekunami poznawali szkołę. Ich przewodnikami byli uczniowie z różnych klas. Podczas spaceru w salach czekały  niespodzianki: prezentacje multimedialne o kierunkach kształcenia, poczęstunek słodki, poczęstunek słony, wszystko wedle tego, co kto lubi. 

Zwycięskie danie

Jury po długich obradach wyłoniło trzy najlepsze zespoły. Zwyciężyły uczennice z Gimnazjum nr 4 w Legionowie, ZESPÓŁ II; II miejsce zajęły uczennice z Gimnazjum im. Romualda Traugutta w Serocku, na III miejscu uplasowali się uczniowie ze Szkoły Przysposabiającej do Pracy w PZSiPS w Legionowie.

 Jury wyróżniło też najsmaczniejsze potrawy w trzech kategoriach :

  1. Danie ciepłe - Pierś gęsi i kopytka z mixem sałat przygotowane przez uczniów Gimnazjum im. Romualda Traugutta w Serocku;
  2. Przystawka - Kutia przygotowaną przez uczniów Gimnazjum nr 3 w Legionowie,  ZESPÓŁ III;
  3. Deser - Sernik przygotowany przez uczniów Publicznego Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi  w Dzierżeninie.

{gallery}powiat2/pliki/galeria/2014/konkurs_wolski{/gallery}

Zwycięzcom wręczono nagrody i dyplomy ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Legionowie i PZSP w Serocku, a wszystkim uczestnikom podziękowania. Hotel Narvil  dla zwycięskiej drużyny ufundował wejście na basen. Każda szkoła otrzymała również egzemplarz  najnowszego wydania Kuriera Uczniowskiego redagowanego przez uczniów naszej szkoły.

W imieniu uczestników konkursu zabrała głos p. Ewa Zielińska – Jemioło wicedyrektor Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie. Podziękowała organizatorom za świetny pomysł, doskonałą organizację i  nagrody, a jurorom za wyrozumiałość i cierpliwość.                                                                                                                                                    

Tekst: Ewa Kania-Nec

Zdjęcia: PZSP im. Włodzimierza Wolskiego w Serocku