3 listopada 2015
Poznali hotelarskie nowinki

15 października młodzież Technikum z PZSP w Serocku wraz z opiekunami Jolantą Kucharską i Katarzyną Jóźwik-Kaliszewską wzięła udział w VIII edycji międzynarodowych Targów World Hotel w Warszawie.

Młodzież najbardziej była zainteresowana branżowymi nowinkami. fot. PZSP Serock


Targi World Hotel skierowane były do właścicieli i kadry zarządzającej hoteli, pensjonatów, ośrodków konferencyjnych i wypoczynkowych. Patronat honorowy nad targami objął wiceprezes Rady Ministrów i minister gospodarki Janusz Piechociński.

Podczas tegorocznej edycji prezentowano nowości w zakresie aranżacji wnętrz hotelowych i gastronomicznych. W programie merytorycznym targów znajdowały się warsztaty i konferencje. Było to jedno z największych wydarzeń w branży HoReCa.

Młodzież z klasy IV TŻ i TH oraz z III TH na targach World Hotel mogła zapoznać się ze wszystkimi nowinkami z branży. Zdrowa żywność, naturalne soki, woda źródlana oraz nowości modowe w strojach służbowych to młodzież ciekawiło najbardziej. Najnowsze systemy informatyczne do obsługi gości na recepcji wzbudziły natomiast zainteresowanie u przyszłych hotelarzy. Uczniowie z klasy  IV TH i TŻ nawiązali ciekawe kontakty i zakwalifikowali się do jednodniowego, bezpłatnego kursu barmańskiego w Warszawie. W najbliższej przyszłości planują podjąć współpracę z organizatorem kursu i przeprowadzić pokaz barmański w naszej szkole. Nasi kursanci również będą mieli okazję zaprezentować  zdobyte umiejętności.

Kadra również była aktywna. Nauczyciel przedmiotów zawodowych Katarzyna  Jóźwik-Kaliszewska podjęła rozmowy na temat pozyskania dwóch nowych programów hotelowych do ćwiczeń w pracowni komputerowej. Darczyńcą programów demo jest dystrybutor programów informatycznych dla branży hotelowej i gastronomicznej.

Przed nimi kolejne wydarzenia branżowe, w których młodzież również będzie uczestniczyć. To listopadowe TT Warsaw - międzynarodowe targi turystyczne oraz marcowe Euro Gastro – międzynarodowe targi gastronomiczne. Targi World Hotel w Warszawie uważamy za udane.

Tekst: Katarzyna Jóźwik-Kaliszewska