Społeczność Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych otrzymała nowoczesną pracownię gastronomiczną. Na ten cel Powiat Legionowski przeznaczył blisko 450 tys. zł.
Uroczystego otwarcia pracowni dokonano 2 grudnia br. Wśród zaproszonych gości obecni byli starosta Robert Wróbel, wicestarosta Jerzy Zaborowski, członkowie zarządu Michał Kobrzyński i Grzegorz Kubalski, przewodniczący Rady Powiatu Szymon Rosiak, burmistrz miasta i gminy Serock Sylwester Sokolnicki oraz przedstawiciele instytucji i szkół z terenu powiatu legionowskiego.
Społeczność PZSP w Serocku wreszcie posiada pracownię gastronomiczną z prawdziwego zdarzenia. Cieszą się uczniowie i nauczyciele. Na zdjęciu dyrektor PZSP Beata Leszczyńska wraz z uczniami
Jeszcze w zeszłym roku na potrzeby tej inwestycji zaadoptowano pomieszczenia piwniczne oraz wykonano niezbędne roboty budowlane i wszystkie instalacje. Pracownia gastronomiczna składa z sześciu kompleksowo wyposażonych stanowisk do pracy, stanowiska do mycia serwisu stołowego, stanowiska do mycia sprzętu kuchennego oraz części konsumpcyjnej ze stołem cateringowym. Każde stanowisko składa się z kuchenki elektrycznej 4 - płytowej z piekarnikiem elektrycznym, zlewozmywaka, szafek ze stali nierdzewnej, nadstawki i okapu. Stanowisko mycia serwisu stołowego wyposażono w pojemnik na odpadki wraz ze stołem, baterię gastronomiczną stojącą ze spryskiwaczem, zmywarkę, ociekacz i specjalne stoły. Stanowisko mycia sprzętu kuchennego składa się z pojemnika na odpadki ze stołem i dwóch basenów jednokomorowych z bateriami. W pomieszczeniu znalazły się także piec konwekcyjno-parowy, urządzenie do gotowania próżniowego z pakowarką próżniową oraz chłodzarko-zamrażarką szokową. Na zakup sprzętu i mebli Powiat Legionowski przeznaczył ponad 175 tys. zł. Z pracowni będą na co dzień korzystali uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa w ramach zajęć praktycznych. W pracowni będą odbywały się także egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie dla kierunków technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz i cukiernik w Zasadniczej Szkole Zawodowej. W sumie z pomieszczenia w tym roku szkolnym będzie korzystać 82 uczniów. Zwieńczeniem uroczystości był poczęstunek przygotowany przez uczniów placówki. Wszystkie potrawy powstały oczywiście w nowej pracowni.
Całkowity koszt inwestycji to blisko 450 tys. zł. W jej ramach przebudowano i zmodernizowano także szatnię.
{gallery}powiat2/pliki/galeria/2016/Liga_13grudnia{/gallery}
{youtube}bglGVDgAkgY{/youtube}