Słodko-kawowy początek wakacji w PZSP w Serocku
13 lipca 2021
Słodko-kawowy początek wakacji w PZSP w Serocku

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Powiatowym Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Serocku wakacje rozpoczęli od wzięcia udziału w szkoleniu zawodowym.

Uczniowie zgłębiali tajniki wiedzy baristycznej i cukierniczej pod okiem profesjonalnych trenerów. Sztukę parzenia kawy prezentował Łukasz Ziarko z „Coffee4fun”, a kunszt rzemiosła cukierniczego - Tomasz Ptak z „Catering Ptak”. Zajęcia składały się z części teoretycznej i praktycznej. W pierwszej uczniowie poznali historię kawy, etapy jej selekcjonowania i przechowywania, a także nowoczesne technologie i trendy w produkcji cukierniczej. Podczas praktyk uczniowie mieli okazję wykazać się świeżo zdobytą wiedzą, samodzielnie przygotowując kawę i słodkości. Na zakończenie przystąpili do egzaminu oraz otrzymali stosowne zaświadczenia.

Szkolenie odbyło się w ramach projektu „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego", realizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza SA.