W październiku uczniowie z dwóch placówek prowadzonych przez powiat Legionowski wzięli udział w pierwszym, szkolnym etapie XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Olimpiada jest jednym z ważniejszych przedsięwzięć edukacyjnych, których celem jest inwestowanie w zdrowie społeczeństwa. Głównym jej zadaniem jest upowszechnianie szeroko rozumianej wiedzy o żywieniu i żywności, rozwijanie zainteresowań uczniów powyższą tematyką, upowszechnianie wzorców prawidłowego żywienia, promocja zdrowia, a także umożliwienie ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy pomiędzy najlepszymi uczniami z całego kraju. 17 października młodzież z PZSP im. Jerzego Siwińskiego w Legionowie oraz PZSP im. Włodzimierza Wolskiego w Serocku zmierzyła się z zagadnieniami tegorocznej Olimpiady. Motywem przewodnim było hasło: „ Profilaktyka żywieniowa, w szczególności w otyłości, cukrzycy i chorobach układu krążenia”. Do etapu okręgowego zakwalifikowały się Wiktoria Falkiewicz i Wiktoria Kędra ze szkoły na Targowej w Legionowie oraz Julia Karasiewicz i Rafał Osiecki z Serocka. Eliminacje okręgowe odbędą się 3 stycznia 2020 r. w Warszawie.