Tradycyjnie najsmaczniej
5 października 2018

Tradycyjnie najsmaczniej

"Najlepsza potrawa tradycyjna" to konkurs kulinarny z kilkunastoletnią tradycją. 5 października br. w Woli Kiełpińskiej odbył się po raz dwunasty. Powiat Legionowski od lat wspiera to wydarzenie.

potrawa  kaczka na półmisku

Przygotowane w konkursie potrawy nie tylko wspaniale wyglądały, ale też smakowały.

Z roku na rok konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczestników. Zarówno atmosfera, jak i poziom prezentowanych potraw skłaniają coraz większą liczbę osób do spróbowania swoich sił w kulinarnych zmaganiach. Uczestnicy rywalizowali w pięciu kategoriach: ciasta, mięsa, napoje, dania jarskie i półmięsne oraz młode talenty kulinarne. W tej ostatniej już kolejny raz wystartowali uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku. Okazuje się, że powrót do tradycyjnych receptur oraz przykładanie wagi do jakości i naturalności produktów nie jest chwilową modą, ale świadomym wyborem. Gospodynie i gospodarze dzielą się smakami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Do starych przepisów zaglądają też młodzi, by dodać coś od siebie zachowując tradycyjny charakter dań. Lokalność okazuje się być atutem i wyróżnikiem wpływającym na koloryt całej społeczności.

Nagrody dla zwycięzców i wyróżnionych ufundował Powiat Legionowski.

Danie Tardoszef kuchni CIS

Jak zawsze było pięknie i pysznie. Jednym z uczestników konkursu był kierownik warsztatu gastronomicznego w Powiatowym Centrum Integracji Społecznej Daniel Twardo