6 lutego 2013

Szkoły pełne owoców

W trosce o zdrowie najmłodszych uczniów podstawówek, Agencja Rynku Rolnego przystąpiła do programu „Owoce w szkole”. Uczestniczą w nim szkoły z powiatu legionowskiego.                                                                                                          

 

Program „Owoce w szkole”, finansowany w 75% ze środków Unii Europejskiej, skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Jego głównym celem jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci, dzięki zwiększeniu ilości warzyw i owoców w ich codziennej diecie. Uczniowie będą jeść m.in. jabłka, gruszki, marchew, paprykę, a także pić soki owocowo-warzywne. Każde dziecko dostanie przez 10 tygodni semestru aż 23 porcje warzyw i owoców. Co ważne, produkty dostarczane są do szkół tylko przez zatwierdzonych dostawców.

Jednak bezpośrednie dostarczanie owoców do młodzieży to nie wszystko. Program obejmuje także edukację dotyczącą prawidłowego odżywiania. Dzieci posiądą wiedzę na temat jedzenia warzyw, owoców i naturalnych przetworów owocowo-warzywnych.

Udział w programie zgłosiły także szkoły z terenu powiatu legionowskiego. Są to:

  • Niepubliczna Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Jabłonnie,
  • Społeczna Szkoła Podstawowa im. Noblistów Polskich STO w Legionowie,
  • Szkoła Podstawowa im. Bronisława Sokoła w Olszewnicy Starej,
  • Szkoła Podstawowa im. I Batalionu Saperów Kościuszkowskich w Izabelinie,
  • Szkoła Podstawowa im. Jerzego Szaniawskiego w Jadwisinie,
  • Szkoła Podstawowa im. Wandy Chotomskiej w Józefowie,
  • Szkoła Podstawowa im. Wojska Polskiego w Białobrzegach,
  • Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Serocku,
  • Zespół Szkół nr 1 w Legionowie,
  • Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 2 w Legionowie,
  • Zespół Szkolno-Przedszkolny w Wólce Radzymińskiej,
  • Zespół Szkolno-Przedszkolny im. Legionów Polskich 1914-1918 w Legionowie,
  • Zespół Szkół nr 3 w Legionowie,
  • Zespół Szkół w Legionowie,
  • Zespół Szkół w Łajskach,
  • Zespół Szkół w Zegrzu.