30 maja 2014

Świeża i zdrowa kuchnia majowa

Dwanaście zespołów ze szkół gimnazjalnych powiatu legionowskiego i pułtuskiego wzięło udział  w drugiej edycji konkursu kulinarnego z cyklu „Dobry zawód szansą na sukces”, który odbył się w środę 28 maja w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku.


Patronat nad przedsięwzięciem sprawowali: Mazowiecki Kurator Oświaty, Starosta Legionowski oraz Burmistrz Miasta i Gminy Serock.

Tym razem konkursowi przyświecało hasło: „Smaczny i zdrowy festiwal majowy”. Uczestnicy rywalizowali w 3 konkurencjach: quizie na temat zasad zdrowego żywienia, kategorii kulinarnej i sportowej.
Do współzawodnictwa przystąpili uczniowie z 4 szkół:
Publicznego Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi w Dzierżeninie z dwoma zespołami zawodników, Gimnazjum nr 4 w Legionowie, Gimnazjum nr 2 w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Legionowie, które reprezentowało 8 drużyn oraz Gimnazjum w Powiatowym Zespole Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie.

Wszystkie konkurencje podlegały ocenie Jury, w którym zasiedli:
Iza Lis - młodszy specjalista do spraw personalnych - hotel „Narvil”( przewodnicząca Jury), Tomasz Lisowski – Kierownik Referatu Edukacji w Starostwie Powiatowym w Legionowie, Anna Socha - Kierownik Referatu Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta i Gminy w Serocku, Marek Szajda - nauczyciel wychowania fizycznego w PZSP w Serocku.

W pierwszym etapie konkursu uczestnicy wysłuchali krótkiej prelekcji na temat zasad zdrowego żywienia, po czym odpowiadali na pytania sprawdzające ich wiedzę dotyczącą treści wykładu. Okazało się, że młodzież nie tylko ma dobrą pamięć, ale bardzo dużo wie na temat zdrowego stylu życia.  Z rozmów z opiekunami wynika, że szkoły podejmują działania promujące prawidłowe odżywianie i aktywny styl życia.

Teoria wypadła doskonale, nadszedł czas na część praktyczną. Zgodnie z hasłem konkursu „Świeża i zdrowa kuchnia majowa” królowały w menu drużyn wszelkie owoce – krajowe, sezonowe i te egzotyczne, warzywa, soki, mleko, jogurty, z których potrafili wyczarować smaczne i bajecznie wyglądające koktajle, sałatki, surówki. W tej konkurencji ocenie podlegała kreatywność drużyny, estetyczne podanie i smakowitość prezentowanych potraw.

Po części kulinarnej można było się zrelaksować, rozpoczęła się bowiem rywalizacja sportowa. Tu podstawowym kryterium oceny był czas. Ale…, jak najszybciej pobiec z jajkiem na łyżce, obrać jabłko z zachowaniem jak najdłuższej obierzyny, jeszcze przebiec slalom pomiędzy ustawionymi słupkami, a na mecie zjeść plasterek cytryny i szeroko uśmiechnąć się? Może ktoś miałby z tym problem, ale nie nasi Goście. Zwinni, sprawni, z poczuciem humoru, przy gorącym dopingu publiczności, poradzili sobie doskonale z tymi zadaniami.

Poziom konkursu był bardzo wysoki, nic więc dziwnego, że Jury obradowało bardzo długo. Po burzliwej dyskusji wyłoniło zwycięzców. 
III miejsce zajęła drużyna nr 8 z  Gimnazjum nr 2 w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Legionowie, która serwowała: sałatkę z serem gorgonzola, mango i granatem z dressingiem śliwkowym oraz koktajl z mango z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki.
Na II miejscu uplasowali się uczniowie z Publicznego Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi w Dzierżeninie - drużyna nr 12, która przygotowała sałatkę owocową z truskawek, winogron, ananasów, brzoskwiń, bananów, gruszek, soku z cytryny i mięty; oraz koktajl bananowy.
I miejsce  zdobyli uczniowie z Gimnazjum w Powiatowym Zespole Szkół i Placówek  Specjalnych w Legionowie, drużyna nr 10.
 

Wiosenna radość, Chwila wytchnienia, Morska przygoda - to oryginalne nazwy surówki, koktajlu i sałatki, które zapewniły zwycięstwo ich twórcom.


Jury przyznało też wyróżnienia:
w kategorii kulinarnej drużynie nr 4 z Gimnazjum nr 2 w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Legionowie, która przygotowała koktajl i sałatkę rodem z Hawajów. Dziewczętom przyświecało hasło „Aloha! Majówka na Hawajach”;
w kategorii sportowej drużynie nr 7 z Gimnazjum nr 2 w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Legionowie.
Wszystkim uczestnikom konkursu  wręczono dyplomy i książki kulinarne. Zdobywcy trzech kolejnych miejsc otrzymali torby do laptopów z młodzieżowymi gadżetami. Zwycięskiej drużynie pani Anna Socha wręczyła upominki od Burmistrza Miasta i Gminy Serock. Wyróżnione zespoły otrzymały pendrivy.
Opiekunów drużyn i Jurorów uhonorowano dyplomami i oryginalnymi bukietami z herbat.

{gallery}powiat2/pliki/galeria/2014/szkola_serock_kulinarnie{/gallery}
W imieniu uczestników konkursu zabrała głos p. Ewa Lewicka dyrektor Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie. Podziękowała dyrektor Beacie Leszczyńskiej i nauczycielom za zorganizowanie konkursu i propagowanie zdrowego stylu życia, a jurorom za docenienie działań Jej podopiecznych.
„Zapraszam Was już dziś na kolejną edycję konkursu, życzę wszystkim udanych wakacji” – powiedziała na zakończenie Beata Leszczyńska dyrektor Powiatowego Zespołu Szkół  Ponadgimnazjalnych w Serocku.

Tekst: Ewa Kania-Nec
Zdjęcia: Anna Helwich

ZWYCIĘSKIE PRZEPISY

Wiosenna Radość  -  Chwila Wytchnienia   -  Morska Przygoda