14 listopada 2014

Narodowe Święto Niepodległości w Legionowie

11 listopada w Legionowie odbyły się oficjalne obchody Narodowego Święta Niepodległości. W uroczystościach wzięli także udział przedstawiciele Powiatu Legionowskiego.                                                                   

 

Oficjalne obchody trwały trzy dni. W niedzielę, 9.11 na sali widowiskowej Ratusza rozbrzmiewały pieśni patriotyczne w ramach Przeglądu Pieśni Patriotycznej VIVA Polonia. 10 listopada odbył się koncert okolicznościowy w wykonaniu orkiestry wojskowej oraz projekcja filmu „1920 Bitwa Warszawska”. Dzień Niepodległości w Legionowie rozpoczął się o godz. 13.00, mszą świętą w intencji Ojczyzny w Kościele Garnizonowym, po którym zebrani goście przeszli na pobliskie rondo Armii Krajowej. Uroczyście nadano Sztandar dla Koła nr 68 Związku Żołnierzy WP w Legionowie, do którego pamiątkowe gwoździe wbijali fundatorzy sztandaru, w tym także starosta Jan Grabiec. O godz. 15.30 odbył się Apel Poległych i złożenie kwiatów pod pomnikiem Polski Walczącej. W imieniu Starostwa Powiatowego w Legionowie wieniec złożyli Starosta Legionowski, Członek Zarządu Powiatu w Legionowie oraz Przewodniczący Rady Powiatu w Legionowie.

fot. Daniel Kucharski

 

O 14.30 w Arenie Legionowo rozpoczął się II Festiwal Gęsiny. Ponieważ od dziesięcioleci gęsina jest związana ze Świętym Marcinem, także w Legionowie promowane jest to smaczne i zdrowie mięso tzw. slowfood. Wokół Areny można było skosztować i zakupić produkty z gęsiny, władze miasta i mieszkańcy wspólnie ugotowali kociołek zupy z gęsi. Dla najmłodszych Teatr Trzynastka w Legionowie zaprezentował przedstawienie „O Marysi, co gąski pasała”, a na miłośników sportu czekał rower – nagroda główna w „Biegu gęsiego”.

Licznie zebrani mieszkańcy mieli okazję obejrzeć pokaz kulinarny i posłuchać wykładu na temat „Gęsina – to jest zdrowe i pyszne!”.

Imprezę zakończył koncert i wspólna zabawa w rytmie „gęsiego”.

 

{gallery}powiat2/pliki/galeria/2014/swieto_niepodleglosci{/gallery}

 

Źródło: legionowo.pl

Zdjęcia: Daniel Kucharski