Podczas marcowej sesji Rady Powiatu złożono sprawozdania z bezpieczeństwa sanitarnego i weterynaryjnego w powiecie legionowskim w 2018 roku.
Z raportu przedstawionego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Legionowie wynika, że w 2018 roku na terenie powiatu, w ramach nadzoru nad jakością wody, pobrano 206 próbek do kontroli oraz 201 dla klienta indywidualnego. W wyniku tych działań unieruchomiono jeden wodociąg ze względu na wystąpienie bakterii z grupy coli, w jednym obiekcie stwierdzono wystąpienie bakterii Legionella w instalacji ciepłej wody oraz wydano 12 orzeczeń o jakości wody w kąpieliskach, z czego 5 orzeczeń o niedopuszczeniu do kąpieli ze względu na zakwit sinic.
W ramach nadzoru nad obiektami żywnościowymi pobrano 267 próbek w ramach urzędowej kontroli żywności. W rezultacie unieruchomiono jeden zakład żywienia zbiorowego otwartego ze względu na obecność szkodników i niewłaściwą gospodarkę odpadami, wystosowano trzy wnioski o ukaranie za prowadzenie działalności bez uzyskania zatwierdzenia Inspekcji Sanitarnej oraz wystąpił jeden przypadek zatrucia pokarmowego zbiorowego w jednej z legionowskich kawiarni, spowodowanego niezachowaniem ciągłości łańcucha chłodniczego.
W ub. r. objęto nadzorem 22 punkty szczepień na terenie powiatu. Średni poziom zaszczepienia w powiecie to 97,3% - 265 osób uchyla się od wykonywania obowiązku szczepień ochronnych. Zanotowano dwa przypadki zachorowania na odrę. W tym roku, do końca marca, takich zachorowań było już siedem. Zanotowano także wzrost zachorowań na gruźlicę w porównaniu z rokiem 2017 - z 27 na 38.
Ogółem w 2018 roku dokonano 1812 kontroli, przebadano 473 próbki, wydano 567 decyzji na poprawę stanu sanitarnego, przyznano 44 mandaty karne oraz wystosowano trzy wnioski o ukaranie.
Powiatowy Lekarz Weterynarii dr n. wet. Maciej Wierzchoń poinformował o wystąpieniu w 2018 roku na terenie powiatu legionowskiego 140 przypadków zachorowania na ASF (afrykański pomór świń) wśród dzików. Prowadzono także monitoring głównych chorób zakaźnych, w tym gruźlicy, brucelozy, pryszczycy, gorączki Q, ale ogniska żadnej z nich nie zanotowano na terenie powiatu. Natomiast u jednego dzika stwierdzono włośnicę.
Dokonano 36 kontroli podmiotów produkujących żywność nie stwierdzając zagrożenia dla zdrowia ludzi, a wszelkie nieprawidłowości były na bieżąco usuwane. Zrealizowano również urzędowy monitoring żywności nie odnotowując pozostałości leków, hormonów i izotopów w badanej żywności. Szkodliwych substancji nie stwierdzono także podczas kontroli pasz i wody przeznaczonych do podawania zwierzętom. Istotnych nieprawidłowości nie dopatrzono się podczas urzędowych kontroli w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz nadzoru nad utylizacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
W zakresie przestrzegania przepisów o ochronie zwierząt przeprowadzono 13 kontroli, które wypadły pozytywnie.