Już po raz siódmy wyróżniono najlepszych producentów nalewek. VII Mazowiecki Konkurs Nalewek „Nalewka Księcia Pepi” zorganizowano przy okazji jabłonowskiego Festiwalu Nauki. Powiat Legionowski wpierał imprezę.
W tej edycji do konkursu zgłoszono 59 nalewek, które jury oceniało w czterech kategoriach: owocowe, ziołowe, myśliwskie oraz inne. W pierwszej kategorii zwyciężył Wojciech Suchanek za nalewkę „Czarna dama Smorodina z liściem mięty”, najlepsza w kategorii nalewek ziołowych okazała się anyżówka przygotowana przez Mariusza Fika, Maciej Kwiatkowski zdeklasował konkurencję w kategorii nalewek myśliwskich dzięki „Czeremsze na korzeniach”, zaś czeremcha Andrzeja Nowocienia okazała się najlepsza w ostatniej kategorii. Grand Prix Konkursu zdobył Mariusz Fik za „Pigwówkę”. Specjalną nagrodę dla najwyżej ocenionej nalewki z terenu powiatu legionowskiego zdobył Omaid Alimi za „Nalewkę na kawie z nutą migdału”.
Co roku konkurs, którego uczestnikami są niekomercyjni producenci nalewek, cieszy się dużą popularnością. Jego organizatorem jest tygodnik „Mazowieckie To i Owo”.
WYNIKI KONKURSU:
Grand Prix Konkursu – Mariusz Fik „Pigwówka”
Specjalna nagroda dla najwyżej ocenionej nalewki z terenu powiatu legionowskiego - Omaid Alimi „Nalewka na kawie z nutą migdału”
Kategoria „owocowe”:
1. miejsce – Wojciech Suchanek „czarna dama Smorodina z liściem mięty”
2. miejsce – Grzegorz Bochenek „lubaszka czerwona”
3. miejsce - Małgorzata i Adam Książek „śliwka i jeżyna”
Kategoria „ziołowe”:
1. miejsce - Mariusz Fik „Anyżówka”
2. miejsce - Maciej Kwiatkowski „Miodówka staropolska”
3. miejsce – Andrzej Nowocień – „Czarna jagoda”
Kategoria „myśliwskie”:
1. miejsce - Maciej Kwiatkowski „Czeremcha na korzeniach”
2. miejsce – Grzegorz Bochenek „Żurawinówka leśna”
3. miejsce – Mariusz Fik „Czeremchowa”
Kategoria „inne”:
1. miejsce – Andrzej Nowocień „Czeremcha”
2. miejsce – Omaid Alimi „Nalewka na kawie z nutą migdału”
3. miejsce – Wojciech Suchanek „Wiśnia dzika z miętą pieprzową”
Fot. Mazowieckie To i Owo