Najlepsze nalewki wybrane
25 września 2019

Najlepsze nalewki wybrane

Już po raz siódmy wyróżniono najlepszych producentów nalewek. VII Mazowiecki Konkurs Nalewek „Nalewka Księcia Pepi” zorganizowano przy okazji jabłonowskiego Festiwalu Nauki. Powiat Legionowski wpierał imprezę.
W tej edycji do konkursu zgłoszono 59 nalewek, które jury oceniało w czterech kategoriach: owocowe, ziołowe, myśliwskie oraz inne. W pierwszej kategorii zwyciężył Wojciech Suchanek za nalewkę „Czarna dama Smorodina z liściem mięty”, najlepsza w kategorii nalewek ziołowych okazała się anyżówka przygotowana przez Mariusza Fika, Maciej Kwiatkowski zdeklasował konkurencję w kategorii nalewek myśliwskich dzięki „Czeremsze na korzeniach”, zaś czeremcha Andrzeja Nowocienia okazała się najlepsza w ostatniej kategorii. Grand Prix Konkursu zdobył Mariusz Fik za „Pigwówkę”. Specjalną nagrodę dla najwyżej ocenionej nalewki z terenu powiatu legionowskiego zdobył Omaid Alimi za „Nalewkę na kawie z nutą migdału”.
Co roku konkurs, którego uczestnikami są niekomercyjni producenci nalewek, cieszy się dużą popularnością. Jego organizatorem jest tygodnik „Mazowieckie To i Owo”.

WYNIKI KONKURSU:
Grand Prix Konkursu – Mariusz Fik „Pigwówka”
Specjalna nagroda dla najwyżej ocenionej nalewki z terenu powiatu legionowskiego - Omaid Alimi „Nalewka na kawie z nutą migdału”

Kategoria „owocowe”:
1. miejsce – Wojciech Suchanek „czarna dama Smorodina z liściem mięty”
2. miejsce – Grzegorz Bochenek „lubaszka czerwona”
3. miejsce - Małgorzata i Adam Książek „śliwka i jeżyna”

Kategoria „ziołowe”:
1. miejsce - Mariusz Fik „Anyżówka”
2. miejsce - Maciej Kwiatkowski „Miodówka staropolska”
3. miejsce – Andrzej Nowocień – „Czarna jagoda”

Kategoria „myśliwskie”:
1. miejsce - Maciej Kwiatkowski „Czeremcha na korzeniach”
2. miejsce – Grzegorz Bochenek „Żurawinówka leśna”
3. miejsce – Mariusz Fik „Czeremchowa”

Kategoria „inne”:
1. miejsce – Andrzej Nowocień „Czeremcha”
2. miejsce – Omaid Alimi „Nalewka na kawie z nutą migdału”
3. miejsce – Wojciech Suchanek „Wiśnia dzika z miętą pieprzową”

Fot. Mazowieckie To i Owo